Woningbouw versnellen met een unieke aanpak

Bouwprojecten die door regel- en wetgeving niet snel van de grond komen? Die vlieger gaat niet op voor De Klamp in Heerhugowaard. Want dit woningbouwproject wordt binnen in 1 jaar tijd van zand tot sleutel gerealiseerd. “Bij De Klamp is het proces heel snel doorlopen. Dat heb ik nog niet eerder gezien óf gedaan”, vertelt gebiedsontwikkelaar Joost Bruijn. 

Woningbouwprojecten realiseren duurt doorgaans 5 tot 7 jaar of zelfs nog langer. Maar De Klamp vormt hier een uitzondering op. Aan de Krusemanlaan-Noord in Heerhugowaard worden binnen korte tijd 79 sociale huurwoningen gebouwd. Van initiatief tot planvorming, van vergunningsprocedure tot start bouw: allemaal binnen één jaar. In februari is de bouw gestart en nog deze zomer kunnen de eerste bewoners de verhuisdozen uitpakken. 

Joost: “De woningen aan De Klamp worden modulair gebouwd. Dit betekent dat delen (modules) in een fabriek worden gemaakt. Als deze delen gebruiksklaar zijn, worden ze met behulp van een hijskraan vanaf de vrachtwagen op de locatie geplaatst. Daarna moeten de afzonderlijke delen alleen worden gemonteerd tot een appartementengebouw of een blok rijwoningen, en worden aangesloten op nutsvoorzieningen en riolering.“   
Ook voor andere bouwontwikkelingen is modulaire bouw het uitgangspunt. Het leidt echter niet altijd tot een versnelling zoals bij De Klamp. Daar is meer voor nodig. "De snelheid die bij De Klamp is bereikt, kwam voor een groot deel omdat alle betrokken partijen bereid waren om gezamenlijk de hiermee samenhangende risico's te dragen", vertelt Joost. 

En waarschijnlijk kan het bij toekomstige projecten nog sneller. Want door conceptueel te bouwen, kan het verlenen van bouwvergunningen een stuk eenvoudiger. Joost: “Omdat er bij conceptueel bouwen met standaarden wordt gewerkt, hoeft er in principe maar één keer een vergunning te worden afgegeven voor de bouwkundige kwaliteit. Denk aan de auto-industrie. Als een type auto eenmaal is goedgekeurd, kan deze grootschalig worden geproduceerd. Het zou mooi zijn als we dat met modulaire woningbouw ook zouden kunnen bereiken met betrekking tot de vergunningverlening."