Slim en innovatief voorbereid op gladheid

Speculeren over waar en wanneer het glad wordt bij sneeuw en vorst, is gelukkig niet meer nodig in Dijk en Waard. In de gemeente is een Gladheid Meld Systeem geplaatst. Dit systeem, met sensoren in de weg, helpt de medewerkers van de gemeente. “Als de weeromstandigheden erom vragen zijn we voorbereid op gladheid bij vorst en sneeuw. “

Op vijf locaties in Dijk en Waard bevinden zich meetpunten in en rondom het wegdek. “Deze sensoren meten onder meer hoe koud de weg is,” legt Ramon Wolkorte, toezichthouder grondstoffen en een van de gladheidscoördinatoren bij de gemeente. “Door de sensoren hebben wij als gladheidscoördinatoren actuele informatie over de temperatuur van het wegdek en tevens de vochtigheid, luchttemperatuur en de eventuele aanwezigheid van dooimiddel. Deze informatie helpt ons om te beslissen waar en wanneer we onze strooiwagens inzetten.”

De gladheidscoördinatoren staan daarnaast in de wintermaanden in verbinding met externe weerbureaus. Deze bureaus kunnen aan de hand van verschillende weermodellen een voorspelling geven. “Zo kunnen we met de juiste informatie, middelen en op het juiste moment de beslissing maken om te bestrijden. Dit komt niet alleen de veiligheid voor de inwoners ten goede, maar zorgt ook voor efficiënter gebruik van onze middelen en tijd.”

Gemeente Dijk en Waard bestrijdt gladheid trouwens niet met het traditionele zout, maar met pekelwater, een oplossing van zout en water. Hierdoor is minder zout nodig. “Een ander voordeel van pekelwater is dat het zich optimaal hecht op het wegdek. Zout moet eerst door het verkeer in de weg gereden worden, pekelwater heeft meteen een dooiend effect,” legt Ramon uit. “Stel je gooit zout direct op je besneeuwde tuinpad. Dan is het effect nihil. Los je het zout op in water en sproei je dit over het pad, dan smelt de sneeuw,” schetst hij als voorbeeld.

 

Het Team gladheidsbestrijding van de gemeente is te volgen op Twitter: @gladheidDenW.